6 Δεκεμβρίου 2016

Η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου με Λ.Τ. Ζίτσας για μία ακόμη φορά ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Δήμου Ζίτσας και της Τοπικής Κοινότητας Ζίτσας να συμμετέχει σε πολιτιστική εκδήλωση που έγινε στις 6 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα που η Ζίτσα τιμά τον Πολιούχο της Άγιο Νικόλαο και τους Ευεργέτες της.

Στο κατάμεστο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο της Ζίτσας εκφωνήθηκε ομιλία με θέμα τους Ευεργέτες από τον Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών κ .Στέφανο Μιχάλη, στην οποία έγινε ιστορική αναδρομή και αναφορά στους Ευεργέτες της Ηπείρου, ιδιαίτερα δε στην προσφορά των Ευεργετών της περιοχής. Ακολούθησε θεατρική παράσταση από τους μαθητές του Γυμνασίου/Λυκείου Ζίτσας με θέμα τον Ξενιτεμό και την Ευεργεσία, που προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση στο κοινό.

15400460_356397524722599_6511551105415088538_n

Η θεατρική ομάδα επί σκηνής

                       Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος κ. Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος αφού συνεχάρη τη θεατρική ομάδα, έστειλε μήνυμα για ενεργοποίηση της ευεργεσίας στη σύγχρονη μορφή της.

                       Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων βρισκόταν οι κόρες του ευεργέτη Αθανάσιου Βαδόκα, η εγγονή του και άλλοι στενοί συγγενείς, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

                         Χαιρετισμό απηύθυνε και η Δ/ντρια του Σχολείου, κ. Δήμητρα Σταύρου, η οποία υπογράμμισε ότι « η προσφορά των ευεργετών θα ήταν στείρα, αν όλοι εμείς δεν είχαμε να επιδείξουμε ένα έργο αντάξιό τους».

                       Οι μαθητές της θεατρικής ομάδας – όπως ανέφερε η φιλόλογος κ. Χρυσούλα Γεωργοπούλου που μαζί με την πληροφορικό κ. Βασιλική Μαυροσκούφη είχαν την επιμέλεια της παράστασης ,ανέλαβαν να δραματοποιήσουν το βραβευμένο, το 2015, από την Ένωση Λογοτεχνών Ελλάδας, διήγημα της κ. Βούλας Λεοντίδη-Πλάτωνα, «Τσέβω» με θέμα τον Ξενιτεμό.

                       Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε, όταν στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας και προκειμένου να προωθηθεί η «φιλαναγνωσία» στο σχολείο, προσκλήθηκε η κ. Πλάτωνα να «ρίξει λίγο φως» στη συγγραφική διαδικασία, παρακινώντας ίσως έτσι τα παιδιά στο «δημιουργικό γράψιμο».

                       Στη συνέχεια προστέθηκε στη δραματοποίηση ένα κομμάτι που αφορά τη βιογραφία του ευεργέτη Αθανάσιου Βαδόκα, στο πρόσωπο του οποίου, με αφορμή την πρόσφατη μετακομιδή των οστών του, οι μαθητές ήθελαν να τιμήσουν όλους τους Ευεργέτες της Ζίτσας.

                       Καθοριστικής σημασίας ήταν οι σκηνοθετικές οδηγίες και οι προτάσεις για την επιλογή της μουσικής επένδυσης από την θεατρολόγο Ελένη Σκαρμούτσου. Όπως αξιόλογη ήταν και η πρόταση για επιλογή μουσικού κομματιού από τον χημικό του Σχολείου κ. Δημήτρη Κόρακα, απόδειξη ότι το αποτέλεσμα είναι πιο εντυπωσιακό όταν υπάρχει ομάδα συνεργασίας.

                       Απ΄ αυτή τη συνεργασία δεν έλειπε για μια ακόμη φορά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και η Τοπική Κοινωνία: η κ. Ελένη Μίχου φιλοτέχνησε υπέροχα σκηνικά και δημιούργησε το μακιγιάζ της πρωταγωνίστριας «γιαγιάς», η κ. Βούλα Πατραμάνη επιμελήθηκε τις κομμώσεις και ανάλαβε την βιντεοσκόπηση της παράστασης, ο κ. Δήμος Καραμπίνας ανέλαβε τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις.

                       Ιδιαίτερη πνοή έδωσε στη δραματοποίηση η προσάρτηση παρουσίασης με φωτογραφίες και κινούμενη εικόνα (βίντεο) σχετικές με την αφήγηση, ηχητικά εφέ και ενσωμάτωση της μουσικής, το οποίο επιμελήθηκε η κ. Βασιλική Μαυροσκούφη.

                       Για την εξασφάλιση αντικειμένων που απαιτούσε η σκηνική παρουσία και των ενδυμάτων συνέβαλαν η κ. Πλάτωνα, η κ. Μαυροσκούφη, η κ. Νούτσου, η θεατρική ομάδα «Αθεράπευτοι» και οι ίδιοι οι μαθητές.

Αξίζουν σε όλους πολλά συγχαρητήρια.

Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία της κ. Γιολάντας Βαδόκα, η οποία αφού ευχαρίστησε όλους τους συμβαλλόμενους εξέφρασε τη βαθιά συγκίνησή της λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μέσα απ΄αυτή την εξαιρετική παράσταση που έδωσαν τα παιδιά πέρασαν μπροστά από τα μάτια μας και άγγιξαν τις πιο ευαίσθητες χορδές της ψυχής μας, σημαντικά γεγονότα από τη ζωή των γονιών μας, που η αγαπητή μας κ. Βούλα μαζί με το πικρό θέμα της ξενιτιάς, τόσο αριστοτεχνικά πραγματεύτηκε στο έργο της Τσέβω». 

Η συνέχεια δόθηκε στο κέντρο «Καλλιθέα», όπου η οικογένεια Βαδόκα δεξιώθηκε τις τοπικές αρχές και τους φορείς της Ζίτσας.

 

Πρόβες – Προετοιμασία

Το κοινό – Οι αντιδράσεις

 

Η Παράσταση – Οι συντελεστές

« από 2 »

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Εργαστήριο Δεξιοτήτων

 

Σχέδια Δράσης

Θεατρικές Δραστηριότητες

Δώσε μου το χέρι σου!

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930