Από την «Ελένη»… στην «Αντιγόνη»… και από τη «Μεσσήνη»… στο «Δίον»…

Από την «Ελένη»… στην «Αντιγόνη»… και από τη «Μεσσήνη»… στο «Δίον»…

Tα παιδιά του Διονύσου σε δράση

Στα «Ολύμπια εν Δίω» επιλέχθηκε να συμμετέχει η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου με Λ.Τ. Ζίτσας με το έργο «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

Πρόκειται για μια Διεθνή Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού που  πραγματοποιείται για εννέα ημέρες στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, μια πόλη με πανάρχαια ιστορία και ιδιαίτερη σημασία για τους αρχαίους Μακεδόνες, στο Νομό Πιερίας.

Η διοργάνωση τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Και όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας  στο χαιρετισμό του:

« Νέοι και νέες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ( από τη γειτονική FYROM ως τη Ρωσία , την Ουκρανία και το Ιράν) είναι αυτοί που με τη συμμετοχή τους, τον ενθουσιασμό και τη ζωντάνια της νιότης τους θα δώσουν πνοή στο όλο εγχείρημα. Η συμμετοχή τους είναι απόδειξη ότι η τέχνη και ο πολιτισμός είναι οι πιο στέρεες βάσεις για να ξεπεράσουν οι λαοί τις διαφορές στην κουλτούρα, τη θρησκεία, στις εθνικές και πολιτικές ιδεολογίες, και να αναπτύξουν δεσμούς φιλίας, κατανόησης, αλληλεγγύης.»

Έτσι το πρωί της 25ης Σεπτεμβρίου οι συντελεστές της παράστασης του Σχολείου μας κατηφορίζουν στο αρχαίο θέατρο του Δίου για να πάρουν τις θέσεις τους στα παρασκήνια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Οι προσπάθειές τους δικαιώνονται

Η επιτυχία των παιδιών θα δώσει ηθική ικανοποίηση και σε όσους συμπαραστάθηκαν και βοήθησαν με όποιον τρόπο ο καθένας μπορούσε.

!!!!!!Πολλά «μπράβο»  στα παιδιά:

!!!!!!«Μπράβο, μπράβο, μπράβο!!!……» Αυτή ήταν η φράση του υπεύθυνου της διοργάνωσης.

!!!!!!Και πολλά «ευχαριστώ» από βάθος ψυχής  από τις υπεύθυνες καθηγήτριες Γεωργοπούλου  Χρυσούλα και Μαυροσκούφη Βασιλική προς όλους όσους βοήθησαν:

!!!!!!Τον Δ/ντή του Σχολείου μας, τον κ. Τσέκα, που αν και νεοεπιλεγείς διευθυντής στο Γ/σιο με Λ.Τ. Ζίτσας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την αποστολή της θεατρικής ομάδας στο Δίον, στήριξε με κάθε τρόπο την προσπάθεια των μαθητών και συνόδευσε την εκδρομή στην Πιερία. Μας συγκίνησε η στάση του την παραμονή της παράστασης, όταν με αμείωτο ενδιαφέρον παρέστη στην τελευταία πρόβα ενθαρρύνοντας και επιβραβεύοντας τα παιδιά, τα οποία μέχρι αργά το βράδυ συναισθανόμενα την ευθύνη τους ανέλαβαν τα ίδια να εξομαλύνουν τις όποιες ατέλειες?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

!!!!!!Την συνάδερφό μας την κ. Βασιλική Ντάφλου, η οποία με χαρά και προθυμία δέχτηκε να συνοδεύσει την αποστολή της θεατρικής ομάδας, ήταν πάντα στο πλευρό μας , βοήθησε τα μέγιστα στις πρόβες και μπήκε και σε ρόλο υποβολέα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

!!!!!!Τη θεατρολόγο κ. Ελένη Σκαρμούτσου για τις μουσικές της προτάσεις.

!!!!!!Τους γονείς των μαθητών, που είναι πάντα στο πλευρό των παιδιών τους, υποδηλώνοντας έτσι τη βαρύτητα ενός τέτοιου εγχειρήματος. Για την συγκεκριμένη μάλιστα αποστολή, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συγκροτήσουν άτυπα μια επιτροπή για την υποστήριξη της θεατρικής ομάδας. Στην πρωτοβουλία αυτή καθοριστική ήταν η συμβολή την κ. Βούλας Πατραμάνη, την οποία ευχαριστούμε επιπρόσθετα για τις αριστοτεχνικές φωτογραφίες και το επαγγελματικό βίντεο που μας εξασφάλισε, αναμνήσεις μιας υπέροχης στιγμής.

22127259_500663973629286_370098295_n

!!!!!!Ωστόσο και τα ίδια τα παιδιά ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την οικονομική στήριξη της αποστολής στο Δίον.

!!!!!!Για την ηθική και οικονομική στήριξη ευχαριστούμε  το Δήμο Ζίτσας, ιδιαίτερα το Δήμαρχο κ. Μιχάλη Πλιάκο που πάντα δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα παιδείας και πολιτισμού και την Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών  την κ. Γιάννα Γεωργούλη, που ανέλαβε υπό την προστασία της τη θεατρική ομάδα του Σχολείου μας, εκπροσώπησε το Δήμο στη διοργάνωση «Ολύμπια εν Δίω» και μάλιστα ήρθε από το προηγούμενο βράδυ στη Σκοτίνα, στους χώρους που φιλοξενήθηκαν τα παιδιά.

!!!!!!Οι ευχαριστίες μας αφορούν και άλλους συνδημότες που στήριξαν οικονομικά τη θεατρική ομάδα είτε αγοράζοντας κάποιες από τις χειροτεχνίες των ίδιων των παιδιών, είτε δίνοντας κάποιο χρηματικό ποσό, όπως η Αδελφότητα Ζιτσαίων διά μέσου του Προέδρου της κ. Τσέλιου, οι κυρίες  Γιολάντα Βαδόκα και Άρτεμις Γιαννοπούλου, η κ. Βαρβάρα Γιούνη, η κ. Λίντα Γιούνη και η κ. Βούλα Λεοντίδη Πλάτωνα, η οποία παραβρέθηκε στην παράσταση μετουσιώνοντας τη δράση και την εικόνα σε λογοτεχνικό κείμενο.

!!!!!!Από τα χρήματα αυτά κατέστη δυνατό να προβούμε στην αγορά υφασμάτων για τα ρούχα των δεκαπέντε ατόμων του χορού, τα οποία ανέλαβε να ράψει αφιλοκερδώς η κ. Βέρα Εμμανουηλίδη, η οποία αξιοποιώντας τις σπουδές της στην ενδυματολογία  στη Γαλλία, την διδακτική εμπειρία της από τα ΙΕΚ Δέλτα, την ενασχόλησή της  με το θέατρο, τις γνώσεις της από το μεταπτυχιακό της στη δημιουργική γραφή, ακόμη και από τις σπουδές της στην αρχιτεκτονική, απογείωσε ενδυματολογικά την παράσταση.

!!!!!!Για τους ρόλους προβήκαμε σε δανεισμό στολών από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης. Ευχαριστούμε την πρόεδρο, κ. Βακαλοπούλου και τον Δήμο Δωδώνης. Ευχαριστούμε επίσης τον αντιπρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας κ. Πέτρο Βάη για τη διάθεση και προθυμία του να μας δανείσει στολές του Θεάτρου σε περίπτωση μη κάλυψης των αναγκών μας από άλλους φορείς.

!!!!!!Επίσης ευχαριστούμε τους διοργανωτές που μας φιλοξένησαν στο θέρετρο των αξιωματικών της Αεροπορίας στη Σκοτίνα.

!!!!!!Και θα κλείσουμε με απόσπασμα από τον χαιρετισμό της Υπουργού Πολιτισμού:

!!!!!!«Τα Ολύμπια εν Δίω αποτελούν μια πολλαπλή συνάντηση, μια συνάντηση ομάδων από διαφορετικές χώρες, μια συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού, που προτείνει ένα άλλο μοντέλο αγώνα ??.το καλύτερο παράδειγμα μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας. Και ταυτόχρονα ο καλύτερος τρόπος να κοινωνηθούν τα μεγάλα ερωτήματα και τα μεγάλα διδάγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Ο καλύτερος τρόπος ώστε η δημοκρατία, η διαλεκτική, η αρμονία και τόσα ακόμα στοιχεία να μπολιάσουν το παρόν και να οδηγήσουν τις απαντήσεις και τις πρωτοβουλίες μας».

!!!!!!Η μετάβασή μας στην Πιερία μας έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό Πάρκο Λειβήθρων, τον Πλαταμώνα και το Λιτόχωρο.

!!!!!!Έτσι επιστρέψαμε μ΄  ένα «Αναμνηστικό δίπλωμα» στις αποσκευές μας, όπως άλλοτε ο κότινος των ολυμπιονικών, και με μια μεγάλη εμπειρία ζωής . . .

τη δύναμη της θέλησης, τη δύναμη της ψυχής!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Εργαστήριο Δεξιοτήτων

 

Σχέδια Δράσης

Θεατρικές Δραστηριότητες

Δώσε μου το χέρι σου!

Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031